Καλώς ήρθατε στο Art-Retro.gr

Αναζητώντας πληροφορίες για την έννοια και ακριβή σημασία των λέξεων «πολιτισμός», «τέχνες», «κουλτούρα», τελικό συμπέρασμα δε δύναται να βγει.

Ο άνθρωπος πάντα επιζητά την ισορροπία. Όλη η ζωή είναι μια μονομαχία μεταξύ του καλού και του κακού εαυτού που έχει καθορίσει ο καθένας ή προσπαθεί να καθορίσει. Το αντιλαμβάνεται ενδόμυχα μέχρι κάποια ηλικία, κι έπειτα πιο πρακτικά.

Ο πολιτισμός σημαίνει τόσα πολλά. Και είναι τόσο σύνθετη έννοια που το ίδιο πρόσωπο μπορεί να τοποθετείται σχετικά, με διαφορετική προσέγγιση κάθε φορά. Σίγουρα, όμως, ανήκει στα σαφώς λιγότερα ουσιαστικά γένους αρσενικού που έχουν θετική απόχρωση.

Η αγάπη, η ανθρωπιά, η γαλήνη, η δημοκρατία (βγαίνοντας από τα όρια του πολιτεύματος), η δικαιοσύνη, η ειρήνη, η ελευθερία, η ελπίδα, η ευγένεια, η παιδεία, η τύχη, η φιλία, η χαρά…

Τα θηλυκά έχουν πάρει… φαλάγγι τα αρσενικά στις πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό, όταν κάποιος θέλει να εντοπίσει τις πιο ωραίες έννοιες της ζωής. Να, ορίστε. Η ΖΩΗ.

Ο πολιτισμός, λοιπόν, μεταξύ άλλων, συγγενεύει με τις καλές τέχνες, οι οποίες συνδέονται κατά βάση με την αισθητική. Στην αγγλική γλώσσα υπάρχει η λέξη «art» για να αποτυπώσει αυτό το ευρύ νόημα. Δε χρειάζεται, όμως, επιπλέον ανάλυση.

Ποια είναι η αποστολή του Art-Retro.gr;

Παραπάνω διαβάσατε λέξεις όπως «πολιτισμός», «τέχνες», «ισορροπία», «αισθητική». Ας προστεθεί και ο «σεβασμός», ο οποίος για κάποιον αδιευκρίνιστο λόγο, στους κόλπους των συντελεστών της ιστοσελίδας έχει συνδεθεί με το «ρετρό».

Μία εξήγηση που έχει δοθεί είναι ότι, σε αλλοτινούς καιρούς, σπανίως οι στίχοι και οι συνθέσεις γράφονταν στα γόνατα. Η μουσική, θεωρούμε, έχει υποστεί μεγαλύτερο πλήγμα εν συγκρίσει με τον κινηματογράφο και το θέατρο.

Συγχωρήστε μας, δεν έχουμε επεκταθεί ιδιαίτερα σε άλλες τέχνες για να έχουμε άποψη, όμως μέσω του Art-Retro.gr θέλουμε να μάθουμε πολλά περισσότερα, επομένως κάθε αναγνώστης είναι ευπρόσδεκτος να μας δώσει τα «φώτα» του.

Στην ιστοσελίδα μας θα διαβάσετε κυρίως γι’ αυτό που εμείς ονομάζουμε «ελληνικός πολιτισμός». Κρατάτε ό,τι θέλετε, δεν κρατάτε ό,τι δε θέλετε. Τόσο απλά. Με ευγένεια και σεβασμό, όπως είπαμε.

Τα παραδοσιακά-δημοτικά-νησιώτικα, η ποίηση με τη λογοτεχνία, το ρεμπέτικο, ο κινηματογράφος των μεταπολεμικών χρόνων, το θέατρο σε κάθε έκφανση, το λαϊκό τραγούδι, το έντεχνο, οι λοιπές καλές τέχνες, θα πλαισιώνονται αρμονικά από τα ξενόφερτα είδη που καλύπτουν την αισθητική μας.

Μέσω των αναδημοσιεύσεων, των ντοκουμέντων, των συνεντεύξεων, σκοπός μας είναι η διάσωση και διάδοση των πολιτισμικών παραγώγων, σε μία εποχή που η υποκουλτούρα πρωτεύει σε σεβαστή μερίδα της βιομηχανίας των ΜΜ«Ε» και συμβάλλει στη διατήρηση του κόσμου στη μετριότητα.

Η γλώσσα μας θα είναι απλή και λιτή, δεδομένου ότι το υλικό είναι τεράστιο, ωστόσο θα υπάρξουν και οι φορές που θα παρατεθεί μία άποψη ή μία ανάρτηση ενός γεγονότος του «σήμερα» που οι συντελεστές θεωρούν πως αξίζει προβολής.

Γιατί λύση δεν είναι η εμμονή στο παρελθόν και η παραίτηση των προσπαθειών για φρέσκες δημιουργίες. Το ρετρό είναι μία πολύτιμη βάση για μη εγκατάλειψη, για «πάλης ξεκίνημα, νέους αγώνες».

Το Art-Retro.gr αναδύεται στο διαδίκτυο 4,5 χρόνια έπειτα από τη «γέννηση» του Sport-Retro.gr. Αφού προηγουμένως σιγουρευτήκαμε ότι, ανάμεσα στις όποιες αστοχίες και λάθη, η συντριπτική πλειοψηφία των αναγνωστών θα μπορούσε κάλλιστα να πιει με χαρά, χωρίς καχυποψία, μια ρακή μαζί μας. Εξάλλου και… υπουργικά να το δει κανείς, πολιτισμός και αθλητισμός βαδίζουν χεράκι-χεράκι.

Μάνος Ανδρουλάκης
27/1/2021