«Μες στην πολλή σκοτούρα μου» – Η ιστορία του τραγουδιού

Το τραγούδι «Μες στην πολλή σκοτούρα μου» γράφτηκε από τον Βασίλη Τσιτσάνη στις αρχές της δεκαετίας του 1930 – ήταν δηλαδή ακόμη μαθητής Γυμνασίου.

Ύστερα από τον θάνατο του πατέρα του Κώστα Τσιτσάνη (ή Τσατσάνη) το 1926, ο μικρός αρχίζει να περιεργάζεται το μπουζούκι του σπιτιού.

Μέχρι τότε ο πατέρας δεν επέτρεπε σε κανέναν να το αγγίξει, όμως ο ίδιος φέρεται να είχε αποφασίσει τη μετατροπή του από μαντολίνο σε μπουζούκι, στις αρχές της δεκαετίας του 1920.

Ο ανήλικος ακόμη Βασίλης είχε ερωτευτεί μία συμμαθήτριά του, την Έλλη, η οποία ήταν κόρη μεγαλοδικηγόρου των Τρικάλων.

Αρχικά, εκείνη φάνηκε να εντυπωσιάζεται με το ταλέντο του στο μπουζούκι και, πιθανώς, τη δημοφιλία του, ωστόσο στη συνέχεια απομακρύνθηκε λόγω της κοινωνικής θέσης της οικογενείας της.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης έγραψε το τραγούδι για τη συμμαθήτριά του, εν μέσω πολλών και σοβαρών δυσκολιών που βίωνε στην καθημερινότητά του.

Φωνογραφήθηκε τον Οκτώβριο του 1938 από την εταιρεία His Master’s Voice (σ.σ. «αδερφάκι» της Columbia για κάποια χρόνια), ενώ ως διεκδικητής της πατρότητας των στίχων ή συνδημιουργός έχει δηλωθεί ο πρώτος ερμηνευτής Στράτος Παγιουμτζής.

Ακολουθούν οι στίχοι και η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού:

Μες στην πολλή σκοτούρα μου
γιατί να σε γνωρίσω
κλαίω και λέω μυστικά για σένανε
γιατί να σ’ αγαπήσω

Γιατί να κάθεσαι να λες
πως πια δε με γνωρίζεις
αφού η καρδιά μου επόνεσε για σένανε
γιατί με βασανίζεις

Θέλω να ξέρω πού γυρνάς
με ποιον εκουβεντιάζεις
τα μάτια σου τ’ αράπικα πόσους γελούν
όταν γλυκοκοιτάζεις

Πηγή video: Κανάλι Pankonstantopoulos / YouTube

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ