Μίκης Θεοδωράκης: Ο ιστορικός λόγος για τον Βασίλη Τσιτσάνη (έγχρωμο video)

Αύγουστος 1983. Κοκκινόβραχος, όπως ονομάζεται η συγκεκριμένη θέση που βρίσκεται το Κατράκειο Θέατρο της Νίκαιας.

Λίγους μήνες προτού φύγει από τη ζωή ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Μίκης Θεοδωράκης διοργάνωσε μία συναυλία προς τιμήν του.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Μουσικός Αύγουστος» και συγκεκριμένα στις 28 Αυγούστου 1983, ημέρα Κυριακή, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στον Κοκκινόβραχο.

Ο λόγος που έβγαλε ο Μίκης Θεοδωράκης γράφτηκε στην Ιστορία, ενώ ο Βασίλης Τσιτσάνης τον άκουγε εμφανώς συγκινημένος να λέει τα παρακάτω λόγια.

«Αγαπητέ Βασίλη Τσιτσάνη, φίλοι και φίλες,

Σήμερα ο λαός και πάλι σπάει την παράδοση. Νομίζω ότι για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός τιμάει έναν μεγάλο όσο είναι ακόμα ζωντανός. Ο Βασίλης Τσιτσάνης σφραγίζει με το έργο του βαθιά και τελειωτικά την εποχή μας.

Ξέρουμε ότι έπρεπε να έρθει ο Σεφέρης κι ο Ελύτης για να ανακαλυφθεί ο Θεόφιλος. Όμως, στην περίπτωση του Βαμβακάρη, του Παπαϊωάννου, του Μητσάκη, του Καλδάρα, του Χιώτη, του Μπιθικώτση και προπαντός του Βασίλη Τσιτσάνη, ο λαός μας δεν είχε ανάγκη από μεσάζοντες για να τους ανακαλύψει. Γιατί, απλούστατα, ο λαός μας τους ζούσε εντατικά. Κάθε στιγμή.

Πώς έγινε αυτό το θαύμα και αυτό το παιδί από τα Τρίκαλα που έφηβος ξενιτεύτηκε στη Θεσσαλονίκη να μετουσιώσει μέσα στην ψυχή και στο μυαλό του όλη την πεμπτουσία της μουσικής μας παράδοσης και να μας την ξαναδώσει σε νέες απλές και τέλειες μουσικές φόρμες.

Πόσες δεκάδες χιλιάδες τραγούδια. Ελαφρά, ελαφρολαϊκά, τουρκικά, ινδικά, καψούρικα και βλαχουδιστικά, κουλτουριάρικα και μυξοελληνικά, δε γράφτηκαν μετά τη «Συννεφιασμένη Κυριακή»; Ποιος τα θυμάται;

Ανάμεσα σε δυο βράχια, ανάμεσα σε δυο πλατάνια, έτσι είναι, τι να γίνει Βασίλη; Θα φυτρώσουν και χορταράκια και μολόχες και τσουκνίδες. Όλα είναι καλά και άγια στη φύση. Μονάχα βέβαια, σε καταλαβαίνω, όταν αρχίσουν οι μολόχες να κάνουν δηλώσεις κι ο κόσμος να τους παίρνει για πλατάνια. Καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.

Να, όμως, που εμείς μια ολόκληρη γενιά, μουσικοί και ποιητές, σε αναγνωρίσαμε και σε αναγνωρίζουμε για δάσκαλό μας. Ακολουθήσαμε με τις δικές μας δυνάμεις τον δρόμο που εσύ και οι σύντροφοί σου πρώτοι χαράξατε. Και σήμερα σε καλέσαμε σε αυτόν τον Κόκκινο Βράχο για να σε τιμήσουμε με όλη μας την καρδιά για όσα μας έδωσες».

Στο τρίλεπτο απόσπασμα του έγχρωμου video ακούγεται ο λόγος του Μίκη Θεοδωράκη και τα χειροκροτήματα των θεατών, ενώ φαίνεται ο συγκινημένος Βασίλης Τσιτσάνης.

Πηγή video: ΕΡΤ

 

ΙΣΩΣ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ: Ο Μίκης Θεοδωράκης, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Ogdoo.gr, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ιστορική αυτή συναυλία

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ