Ρίκα Διαλυνά: Οι βουτιές με τον Κώστα Λινοξυλάκη στη Βάρκιζα

Καλλιτεχνικός και αθλητικός κόσμος ήταν ανέκαθεν συνδεδεμένοι, με πολλούς εκπροσώπους τους να διατηρούν φιλίες, να συνάπτουν δεσμούς, να ενώνονται με τα δεσμά του γάμου κ.ο.κ.

Εν προκειμένω, το καλοκαίρι του 1961, η εκθαμβωτική Ρίκα Διαλυνά είχε κάνει μία φωτογράφιση με τον Κώστα Λινοξυλάκη, έναν ποδοσφαιριστή-θρύλο του Παναθηναϊκού.

Το συγκεκριμένο θέμα καταδεικνύει την αθωότητα με την οποία οι αθλητικογράφοι της εποχής «πάντρευαν» τους ανθρώπους των δύο κόσμων, αφενός μεν για περισσότερες πωλήσεις, αφετέρου δε για διαφημιστικούς σκοπούς των πρωταγωνιστών.

Συντάκτης της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» ρώτησε τη Ρίκα Διαλυνά με ποιον ποδοσφαιριστή θα ήθελε να κάνει κοινή φωτογράφιση κι εκείνη δεν το πολυσκέφτηκε: «Μα, με τον Λινοξυλάκη. Με ποιον άλλον;»

Η Σταρ Ελλάς του 1954 και γνωστή ηθοποιός, μάλιστα, προσέθεσε: «Η συντροφιά πρέπει απαραίτητα, νομίζω, να συνοδεύεται και από μια κάποια συμπάθεια. Θέλω να πω ότι επειδή συμπαθώ το «τριφύλλι», μια παναθηναϊκή συντροφιά θα την προτιμούσα. Και ιδιαίτερα εκείνη του Λινοξυλάκη, τον οποίο θαυμάζω σαν ποδοσφαιριστή».

Τα παραπάνω λόγια μεταφέρθηκαν στον «Λίνο» κι εκείνος πάτησε το γκάζι του μικρού «Fiat» για να συναντήσει, μαζί με τον δημοσιογράφο Νίκο Τσαπίδη και τον φωτογράφο Τάσο Μάρτογλου, την πασίγνωστη καλλονή της εποχής.

Στις 13:00 κάποιου μεσημεριού του Ιουλίου, ο ποδοσφαιριστής και οι εκπρόσωποι της εφημερίδας «Αθλητική Ηχώ» έφτασαν στην οδό Δημοκρίτου στο Κολωνάκι, όπου διέμενε η Ρίκα Διαλυνά.

«Ντυμένη απλά, με μια γαλάζια μπλουζίτσα και φούστα, φάνταξε στα μάτια μας σαν ένα κομμάτι γαλάζιου ουρανού. Δεν ήταν δα και τίποτε το παράξενο αυτό. Το πελώριο παράστημά της θαρρείς πώς άγγιζε την ουράνια απλωσιά κι έπαιρνε κάτι απ’ την αιώνια αυτή χάρη», αναφέρει ο δημοσιογράφος.

Η ιδιαίτερη αυτή παρέα κάθισε για λίγη ώρα στο κομψό διαμέρισμα της οδού Δημοκρίτου κι εν συνεχεία έβαλε… πλώρη για κάποια παραλία της Βάρκιζας.

Ευρισκόμενη στο «Fiat» του Κώστα Λινοξυλάκη, η πανέμορφη ηθοποιός ρωτήθηκε πότε άρχισε να υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό και ποιο ήταν το ερέθισμα.

Η απάντησή της: «Πάνε αρκετά χρόνια τώρα που μερικοί φίλοι μου κάποιο βράδυ είχαν αρχίσει μια συζήτηση τεραστίων διαστάσεων γύρω από το ποδόσφαιρο.

Άλλοι υποστήριζαν τον Ολυμπιακό κι άλλοι τον Παναθηναϊκό. Εγώ έμενα αμέτοχη στη συζήτηση γιατί δεν ήξερα απ’ αυτά. Θυμάμαι επρόκειτο τότε να δώσουν κρίσιμο αγώνα μεταξύ τους οι δύο αυτές ομάδες.

Μου κέντρισε, λοιπόν, αυτή η συζήτηση το ενδιαφέρον και με περιέργεια περίμενα το αποτέλεσμα. Πραγματικά, έπαιξαν μεταξύ τους και κέρδισε ο Παναθηναϊκός. Και το αποτέλεσμα αυτό έγινε αιτία να τον θαυμάζω από τότε».

Κατόπιν, η Ρίκα Διαλυνά δήλωσε ότι αισθάνεται ντροπή που δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί την αγαπημένη της ομάδα, ωστόσο υπογράμμισε ότι ακούει όλα τα ματς από το ραδιόφωνο.

Η διαδρομή προς τη Βάρκιζα συνεχιζόταν, όταν ο Κώστας Λινοξυλάκης αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του και να απευθυνθεί στην εστεμμένη των καλλιστείων του 1954.

Κ.Λ: «Μια κάπως αδιάκριτη ερώτηση θα σου κάνω, Ρίκα. Θα ήθελα να μάθω γιατί διάλεξες τη δική μου συντροφιά μέσα απ’ ολόκληρο τον Παναθηναϊκό;»

Ρ.Δ.: «Μα έχω ακούσει τόσα πολλά για σένα, που είχα την περιέργεια να σε γνωρίσω».

Κ.Λ.: «Δηλαδή τι είχες ακούσει;»

Ρ.Δ.: «Ότι είσαι σπουδαίος παίκτης».

Κ.Λ.: «Μόνο γι’ αυτό;»

Ρ.Δ.: «Ε, φυσικά».

Κ.Λ.: «Κρίμα κι εγώ νόμιζα…».

Ο Κώστας Λινοξυλάκης δεν έμεινε ικανοποιημένος από τον διάλογο που είχε με τη Ρίκα Διαλυνά, ωστόσο πολύ γρήγορα ξαναβρήκε το χαμόγελό του και βούτηξε μαζί της για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

Όταν οι δύο συμπατριώτες (σ.σ. αμφότεροι γεννήθηκαν στην Κρήτη) βγήκαν από το νερό, ο δημοσιογράφος ρώτησε τη Ρίκα Διαλυνά για το θεατρικό… παρατσούκλι της.

-Στην κωμωδία που παίζεται στο «Ακροπόλ», ο Φωτόπουλος σε αποκαλεί σε μια σκηνή… Λινοξυλάκη. Πώς «χώθηκαν» αυτές οι λέξεις μέσα στο έργο;

«Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που «χώθηκαν» και στους τοίχους του καμαρινιού μου και οι έγχρωμες λέξεις «Παναθηναϊκός» και «Λινοξυλάκης».

-Δηλαδή, μήπως από σένα;

«Ακριβώς. Κακό είναι;»

Tότε, παρενέβη ο Κώστας Λινοξυλάκης και είπε με χιούμορ: «Όχι, Ρίκα μου! Δεν είναι καθόλου κακό. Αυτό δα έλειπε να μας περιορίσουν και τις προτιμήσεις μας…».

 

Πηγή: Sport-Retro.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ